«Αδυνατούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας»
13 χρόνια... υποσχέσεις
«Η αδιαφορία και η υποτίμηση προς τον κλάδο μας, δυστυχώς, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους συμπολίτες μας που θα μας χρειαστούν και ελπίζουμε να έχουμε εξελίξεις ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε λήψη μέτρων», επισημαίνουν οι διασώστες σε σχετική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσαν χθες και στην οποία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής «Είμαστε οι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι καθημερινά ανταποκρινόμαστε σε κλήσεις χωρίς όμως να υπάρχουμε πουθενά κατοχυρωμένοι. Εδώ και 13 χρόνια που υπάρχει ο θεσμός στη χώρα μας, κανένας αρμόδιος δεν μερίμνησε για την κατοχύρωσή μας. Πριν από ένα χρόνο μετά από ενέργειες μας και βοήθεια από κόσμο που κατάλαβε το πρόβλημά μας, με πολλή δυσκολία και συναντήσεις είχαν αρχίσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία του μητρώου μας. Ενα χρόνο μετά όμως νιώθουμε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται είναι αδικαιολόγητη και όλοι οι διασώστες νιώθουμε απογοητευμένοι. Μάλιστα, σε σημείο που κάποιοι σκέφτονται και την ίδια την παραίτηση».
«Αυτό είναι το ευχαριστώ τους»
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Π» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, Μιχάλης Αρέστη, εκείνο που ενοχλεί τους επαγγελματίες, είναι ότι ενώ σαν Υπηρεσία Ασθενοφόρων έχουμε τους πιο καλά εκπαιδευμένους και καταρτισμένους διασώστες στην Ευρώπη, και πολλές φορές το κράτος, η Πολιτεία, εξυμνεί το έργο τους, αυτό το «ευχαριστώ» δεν μετουσιώνεται σε πράξεις, με αποτέλεσμα διασώστες να βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. «Συνάδελφος μού έστειλε προχθές μήνυμα και μου ζήτησε να του δανείσω 50 ευρώ για να μπορέσει να βγάλει τον μήνα. Συνάδελφοι με παίρνουν τηλέφωνο καθημερινά και φωνάζουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά. Δεν είμαστε μόνοι μας. Οι πλείστοι έχουμε οικογένειες από πίσω μας τις οποίες αδυνατούμε πολλές φορές να συντηρήσουμε. Δουλεύουμε πρωί, βράδυ πάνω στα ασθενοφόρα, τα παιδιά μας μας στερούνται και εμείς πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε όλα όσα χρειάζονται», τόνισε ο κ. Αρέστη, για να προσθέσει ότι «αυτό είναι το ευχαριστώ του κράτους απέναντι στους ανθρώπους που αποκαλούσαν ήρωες την περίοδο της πανδημίας και που καθημερινά κάνουν το αδύνατο δυνατό προκειμένου να σώσουν ζωές. Συμπλήρωσε ότι το αίτημα των διασωστών είναι ξεκάθαρο: «Θέλουμε να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του διασώστη, να γίνει το σχετικό μητρώο, ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και εμείς την άνοδό μας στην κλίμακα Α5, από την Α2 που είμαστε τώρα». Ακόμη είπε ότι αν κατοχυρωθεί το επάγγελμα του διασώστη θα λυθούν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία έχουν να κάνουν με τη σύναψη δανείων κ.λπ. «Πάμε στην τράπεζα και δεν μας δίνουν δάνειο επειδή δεν υπάρχει κατοχυρωμένο ως επάγγελμα του διασώστη. Πώς να αγοράσεις μετά ένα σπίτι, πώς να αγοράσεις αυτοκίνητο, πώς να σπουδάσεις τα παιδιά σου;», διερωτήθηκε ο κ. Αρέστη.
Σκέφτονται να παραιτηθούν
Ο πρόεδρος των διασωστών εξήγησε την ίδια στιγμή ότι λόγω της κατάστασης που υπάρχει, και των υποσχέσεων που έχουν πάρει διαχρονικά οι διασώστες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξεις, αρκετοί έχουν εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία να παραιτηθούν από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων. «Είμαστε 70 διασώστες στην Υπηρεσία, χρειαζόμαστε άλλους 16. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αυξηθούν κι άλλο οι ανάγκες της υπηρεσίας, καθώς κάποιοι συνάδελφοι θα αναγκαστούν για οικονομικούς λόγους να την κάνουν για τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη και νέοι διασώστες που ολοκληρώνουν τώρα τις σπουδές τους προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα, και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί εις βάρος της υπηρεσίας», ανέφερε.