Αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά τέλος! Εις χάριν, των επενδυτών..του Ελληνικού! (Βίντεο)
Προέχουν οι …εμίρηδες επενδυτές κι όχι οι «κακομοίρηδες» πολίτες!
Αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά τέλος! Η …εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, κλείνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν αθλητές υψηλού επιπέδου, αλλά και χιλιάδες κόσμου ,κυρίως από τα νότια προάστια.
Με
ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν επί μνημονίων αλλά και με ακόμη
μεγαλύτερη της σημερινής κυβέρνησης που δείχνει διατεθειμένη να πουλά
με μεγάλη ευκολία οτιδήποτε δημόσιο -έχει μια απέχθεια σε ότι είναι
δημόσιο.
Το αθλητικό κέντρο, που έκλεισε, είναι εμβληματικό από πολλές απόψεις -και ειδικά για τους ψηφοφόρους της ΝΔ.
ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ... ΤΩΡΑ!
Αναμένουμε λοιπόν τους… εμίρηδες εμείς οι κακομοίρηδες! Υποτίθεται ότι οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά θα έκλειναν ΑΦΟΥ θα υπήρχε εναλλακτική λύση. Στα παλιά τους τα παπούτσια…
Το οικόπεδο των εγκαταστάσεων του Αγ.Κοσμά ανήκει στην ευρύτερη περιοχή που έχει ενταχθεί στο
σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού. Η μετεγκατάσταση θα γίνει σε άγνωστο,
για την ώρα, χώρο και χρόνο και ως εκ τούτου η ανησυχία των αθλητών και των πολιτών είναι μεγάλη.
Θα πουν πολλοί «μα δεν το γνωρίζαμε ότι θα γίνει»; Πολλά ειπώθηκαν στον κόσμο σε στιγμές που ήταν αδύνατο να τα συνειδητοποιήσει. Πολλά ειπώθηκαν στον κόσμο με τρόπο στρεβλό και τόνους ψεύδους ! Η τσιμεντοποίηση του Ελληνικού του τελευταίου κομματιού της Αττική που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των κατοίκων του Λεκανοπέδιου, βαφτίστηκε… εμβληματική επένδυνση! Την προώθησε ο Σαμαράς, την κατάπιε ο Τσίπρας και τώρα ο Μητσοτάκης την προχωρά ακάθεκτος. Τσιμέντο να γίνει; Τσιμέντο θα γίνει…
Τα έργα στο Ελληνικό: το πιο σύντομο και ακριβό ανέκδοτο!
Ήταν Ιούλιος του 2019 όταν ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωνε με σιγουριά πως εντός του 2019 θα ξεκινήσουν τα έργα για την επένδυση του Ελληνικού. Οι μήνες περνούσαν και αίφνης τον Ιούνιο του 2020 και ενώ φυσικά και τα έργα της ανάπτυξης του Ελληνικού δεν είχαν ξεκινήσει, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριζε ότι θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2020, εννοώντας, όμως, όχι τα κυρίως έργα αλλά τα έργα κατεδάφισης. Όμως, ούτε οι κατεδαφίσεις είχαν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
Στις 25 Ιουνίου του 2021 υπογράφεται η μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.» στην Lamda Development και τις επόμενες μέρες ξεκινούν τα κυρίως έργα. Ωστόσο, το Ελληνικό είναι μια κολόνια που κρατάει χρόνια. Το 2021, ένα εκτενές κείμενο που αναλύει ολόκληρο το «επενδυτικό σχέδιο» για το Ελληνικό, είχε αναρτήσει στο facebook o καθηγητής του ΕΜΠ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
Το Ελληνικό είναι ένα εικονικό και όχι πραγματικό έργο. Ξεκίνησε το 2007 με το επιχείρημα να συμπληρωθούν εμπορικές χρήσεις γιατί το μητροπολιτικό πάρκο είχε μεγάλο κόστος. Περιελήφθη στις υποχρεωτικές δεσμεύσεις του Μνημονίου το 2014 ως έργο εσόδων 5 δις ευρώ και φτάσαμε τελικά σε ένα έργο 900 εκ σε βάθος πολλών δεκαετιών. Εδώ ο αρχικός ιδιοκτήτης, το Ελληνικό Δημόσιο τα χάνει όλα. Ο οικοπεδούχος δίνει τη γη στον «επιφανειούχο», αυτός τεμαχίζει σε μικρότερα οικόπεδα, πουλάει σε τρίτους, οι τρίτοι σε τέταρτους. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα αποτελούν αναγκαίο κακό που πρέπει να γίνει, αλλά καλό για τον επιφανειούχο είναι να περιορίζονται στο ελάχιστο και να μην σπαταλάται χώρος που θα αποφέρει εμπορικό κέρδος.
Στο Ελληνικό, με τον νέο νόμο, ο «επιφανειούχος» μπορεί να κάνει τα πάντα ωσάν να είναι κύριος της γης. Έως και να υποθηκεύσει. Όχι ένα κτίριο μόνο, ένα Mall για παράδειγμα, αλλά όλο το ακίνητο. Ουδείς τον εμποδίζει. Ο επενδυτής αν θελήσει μπορεί να υποθηκεύσει ολόκληρη την έκταση των χιλιάδων στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου των 2.000 στρεμμάτων. Χωρίς την έγκριση του Δημοσίου. Αν χρεοκοπήσει, η γη θα περάσει στους πιστωτές μαζί με τους δρόμους και τις πλατείες! Επιτρέπεται και η κατάσχεση όλου το ακινήτου. Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Βεβαίως μπορεί να συμβεί. Δείτε τις καταρρεύσεις τραπεζών, εταιρειών real estate, κατασκευαστικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Οι πιστωτές όπως άλλοτε έπαιρναν από χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ολόκληρα εργοστάσια τώρα θα μπορούν να κατάσχουν ολόκληρο το Ελληνικό.
Ως προς τα οφέλη, το Ελληνικό όχι μόνο δεν μας έχει αποδώσει οτιδήποτε από το 2007 -ως τώρα- αλλά στο μέλλον θα πληρώνουμε χρυσάφι για μία ιδιωτική πόλη που πιθανόν δεν θα γίνει ποτέ, θα πληρώνουμε τις εταιρείες αν η επένδυση δεν πάει καλά και έχουν πρόβλημα ρευστότητας ή ακόμη χειρότερα αν «πέφτουν έξω».
Σε αντίθεση επίσης με τους εργολάβους της αντιπαροχής και τους «οικοπεδοφάγους» στην Κυψέλη ή στις άλλες γειτονιές της Αθήνας του ’60, στο Ελληνικό μπορεί ο «επιφανειούχος» να περιφράξει και τους δρόμους και τις πλατείες! Εκεί οι πλατείες και οι δρόμοι περνούσαν στους δήμους, στο Ελληνικό θα μείνουν στον ιδιώτη.
Στη σχέδιο νόμου εκατοντάδες στρέμματα κοινόχρηστου αιγιαλού έχουν εξαφανιστεί από το διάγραμμα διανομής, τα ρέματα έχουν εξαφανιστεί, ο μεγάλος διαμπερής πεζόδρομος-βουλεβάρτο που συνέδεε τις γειτονιές ανατολικά με την παραλία εξαφανίστηκε, δεν διασχίζει το πάρκο. Η έξοδος του πάρκου στη θάλασσα εξαφανίστηκε. Οι εκτάσεις κοινωνικής ανταπόδοσης επίσης αγνοούνται, εκεί όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν κοινωφελείς χρήσεις όπως προέβλεψε ο νόμος του 2016. Ο μεγάλος παράκτιος πεζόδρομος του Αγίου Κοσμά δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου ούτε στο διάγραμμα διανομής. Η ελεύθερη και αδόμητη ακτή κολύμβησης -το 1 χιλιόμετρο- μειώθηκε σε 250 μέτρα. Έτσι από 3 συνολικά χιλιόμετρα ακτής φτάσαμε σε αυτό το υπόλειμμα. Η Μαρίνα μετατρέπεται σε πλήρως ιδιωτική μαρίνα του Καζίνο. Η γειτονιά του Αγίου Κοσμά μετατρέπεται σε gated community.
Η υπόλοιπη πόλη, οι γειτονιές του Άνω Ελληνικού, της Αργυρούπολης, του Αλίμου και της Γλυφάδας όπως και οι κάτοικοι της Αθήνας αποκλείονται από τη θάλασσα, το πάρκο και από το οικόπεδο εν γένει. Θα έχουν πρόσβαση μόνο στα έξι (ναι, έξι!) Mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ με τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου είχαν προτείνει το 2010 ένα βιώσιμο σχέδιο και αυτό απορρίφθηκε. O καθηγητής Σπύρος Πολλάλης επικεφαλής της «Ελληνικόν Α.Ε.» το 2013, είχε προτείνει επίσης ένα βιώσιμο σχέδιο και αυτό απορρίφθηκε. Τον παραίτησαν για αυτό τον λόγο. Με την επιτροπή διαπραγμάτευσης του 2016-2017 επιχειρήσαμε να το επαναφέρουμε εξασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα, το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, το ανοικτό Μητροπολιτικό Πάρκο και το πράσινο στο μισό της έκτασης, και την ακτή. Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν ο νόμος του 2016. Τώρα αυτός ξηλώνεται. Επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν.